Thursday, 9 March 2017

# online shopping # shoppe my

shopping di SHOPEE MY

Assalamualaikum.

dah khamis dah harini uhuuu cepat je habis seminggu seminggu macam lajunya duit habis hahahaha. siapa suka online shopping? sha suka online shopping hahaha walaupun ada yang taksuka sebab cerewet alaaa tau dah ~ :p sha tak kisah sangat sebab sha jenis malas nk keluar g bandar, jauh tu. dengan sekarang kerja pulak kan. hari cuti nak relax kat rumah je taknak letihkan badan hahahaha.

siapa pernah dengar pasal SHOPEE MY? sha dari dulu lagi suka beli situ sebab boleh dikatakan murah lah *sha kedekut* kiranya beli banyak pun takde lah rasa duit habis banyak sangat *yang ni tipu* ni ha rupa app shopee my tu


kalau taknak install app dia pun boleh je bukak kat laptop shopeemy. kalau nak install app shopeemy.

ni amaran keras ye, siapa yang tak kuat iman tu jangan usha nanti habis duit hehehehe. sha ada lah beli beberapa benda kat shopee my ni. yang tak sangkanya sampai pada hari yang sama. mestilah best! gila ke tak best? hahahahaha!!! rasa macam ada orang belikan hadiah tau. balik kerja pastu sepupu datang bagi parcel eheeee. bahagia rasa macam dunia ini anaaa yang punya hehehe


ni ada empat barang, tapi yang atas sekali tu beli kat lazada bukan shopee my eheee. barang yang paling excited nak tunggu dia sampai , yang ni 


ni BODY WEIGHING SCALE a.k.a penimbang berat ok :p comel kan? sebab comel sangat lah yang terbeli ni hahahahaha T.T susah jadi manusia jenis takboleh nampak benda comel, serious susah :( tapi harga dia RM25.00 je, free postage. okaylah kan? cuma dia kecik je takdelah besar manapun. ni details dia,


walaupun kecik comel je size dia, tapi semua orang kat rumah tu dah try timbang dan dia masih okay hahahaha cuma adalah cousin ni duk salahkan penimbang ni sebab berat dia 15KG je hahahaha dah memang dia kecik pun hahahaha 

so barang seterusnya, USB DAN OTG . beli ni sebab usb yang ori dah gelong :( charge phone makin turun hm phone tu baru lagi kot sedih betul lah. so lepas beli dan pakai usb ni alhamdulillah okay je charge tapi taktaulah sampai bila nak okay sebab selalu barang ori yang tahan lama kan. beli otg pulak sebab cari benda tu kat sini takde, so nak try beli mana tau boleh pakai kat phone sha kalau takboleh memang kena sedekah kat kawan jelah !~


sha takde masalah sangat dengan battery phone sebenarnya. kadang kadang sehari charge sekali je. tapi kalau hari yang duk download kdrama ha memang guna banyaklah abttery. download satu hal, nak tengok lagi hahahaha. so harga dua beradik yang comel ni RM 10.48 + postage RM 5.30= RM 15.78. sha beli barang kat uncle yang owner shop kat shopee my ni dari sebelum wujud shopee my lagi, mula mula follow kat ig, barang barang kat dia memang murah dan dipercayai. he's chinese tapi layan customer memang elok lah hahaha terpromote pulak. 

barang last yang sha beli kat shopeemy, IOPE AIR CUSHION taksempat nak ambik gambar pulak tapi sha takguna lagi sebab muka masih dalam process nak baik. nanti dah guna sha review ok!

--------------------------------------------------------------------------------------------------
TIPS BELI BARANG ONLINE

  • pastikan ig ke fb ke mana mana jelah tempat kita nak beli tu boleh dipercayai. tipulah kalau takpernah dengar pasal orang kena tipu beli online. ada yang beli kereta online pun ada hmm tapi takpelah hak masing masing kan
  • baca review kat page diaorang. jangan jadi pemalas, kalau kat ig kan, scroll lah biaq sampai gambar yang first dia upload pun hahaha tengok ada tak orang komen pelik pelik. tapi selalunya kalau ada orang komen, diorang delete 
  • pastikan anda bukan seorang yang cerewet. hahahahaha sebab anda kena tau yang barang dalam gambar tak mungkin ya tak mungkin sama sebijik macam kat luar. tu semua lighting and what so ever.
  • kena sabar. jangan order pagi tadi pastu berharap barang akan sampai petang nanti hahahaha yang ni lawak tau. pastu maki maki penjual cakap tipu hmmmm
  • hormat masa orang lain. anda kena ingat yang penjual pun manusia yang ada masa untuk kehidupan sendiri. ya saya tau, pembeli tu keutamaan tapi kalau sakit perut ke gigi ke nak kena reply whatsapp pembeli jugak ke? belajarlah bertolak ansur, ni waktu subuh pun dah sibuk spam whtsapp penjual ><
petang petang macam ni idea pun dah kering kontang dek kerana panas yang melampau gahahaha so banyak ni jelah tips sha boleh kasi. sha pernah jadi penjual dan pembeli so shaf tau perasaan kedua dua pihak hahahaha. kalau rasa was was ke takboleh sabar ke, ambik kunci pi shopping kat bandar :p  selesai untuk harini, jumpa lagi ! ❤








6 comments:

  1. Comelnya body weighthing scale.pink pula tu.. saya pun macam nak satu.:D tapi tggu duit masuk.hehehe Dulu pernah gak kat lazada. saya beli kasut.Lazada memang service yang bagus. tapi tak boleh buka laman web lazada selalu. Takut boros memanjang.hehehe

    ReplyDelete
  2. Comel je penimbang tu. Asalkan accurate dah la, kalau tidak sedih gak melayang duit. haha.

    Macam best je shoping kat shopee ni, belum pernah lagi, tapi tgk mcm murah2 je, ye ke?

    ReplyDelete
  3. suka juga beli barang online tp try tahan diri sikit beli sebab tak nak terbeli pastu menyesal..hihi

    ReplyDelete
  4. Comelnye penimbang tu. Hari2 boleh target berat dah lepas ni =)

    ReplyDelete
  5. Akak, saya first time nak beli barang kat shoppe.my ni. Any tips? Sebab saya nak beli banyak2 and kawan ckp kalau tkde pengalaman baik takpayah ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sha nak beli kat shopee ni, tengok yang ada orang dah review hehehe tapi takpernah lagi lah order kat shopee barang taksampai

      Delete